Nieuws

19-04-2018
Tilburg
Vandaag heeft Piet Heesters zijn eerste gierzwaluw boven de Bisschop Aelenstraat gespot.
Ik zelf heb om 20.30 uur mijn eerste gierzwaluw boven de Korte Hoefstraat gespot
16-04-2018
Eerste gierzwaluw boven Etten-Leur 15-04-2018
Eerste gierzwaluw boven Leuven Belg. 14-04-2018
.
30-4-2014
Willy Vermeersch, (Gier)Zwaluwen Werkgroep Brugge/Blankenberge
13-4-2014
Waarnemingengierzwaluwen gierzwaluwen
4-4-2014
3-4-2014
1e gierzwaluw is waargenomen in de buurt van Montpellier Frankrijk.
28-3-2014
Nestgelegenheid voor gierzwaluwen. (bezet of onbezet)
Waar zitten gierzwaluwneststenen en gierzwaluwdakpannen in de nieuwe woningen in het groeseind ?
Sint Pieterstraat nr 2 zijgevel 10 neststenen
Sint Pieterstraat nr 7 dak voor (10) achter (10) 20 gierzwaluwdakpannen
Sint pieterplein nr 160 zijgevel 10 neststenen
De Stam hoek Sint Lucasstraat zijgevel 8 neststenen
De Stam hoek Sint Lucasstraat voorgevel 2 neststenen
Sint Nicolaasstraat nr 2 zijgevel 11 neststenen
Bisschop de Bergaignestraat nr 4 zijgevel 8 neststenen
Bisschop de Bergaignestraat nr 21 voorgevel 8 neststenen
Bisschop de Bergaignestraat nrs 3/5/7/9/11/13/15/17/19 voorgevel elk één neststeen 9 totaal
Bisschop van Zoesstraat nr 3 zijgevel 8 neststenen
Sint Janstraat nrs 69/71/73/95/97/99/101 elk één gierzwaluwdakpan achter 7 totaal
Nestplaatsen nieuw 91
Nestplaatsen gierzwaluwkolonie Korte Hoefstraat 26
Totaal 117
10-3-2014
4-3-2014
Dit jaar geen webcam #Gierzwaluw in Beleef de Lente. Voor alternatieven zie deze lijst: http://bit.ly/1eer3A1 . En klik dan op Link volgen.
Als de vogels in begin augustus hun broedkolonies in Nederland verlaten vliegen ze via Spanje (waar mogelijk wat langer gefourageerd wordt) via de westkant van Afrika over de Sahara naar het grootste nog bestaande regenwoud van Congo. In de lente (maart, april) maken ze een tussenstop boven Liberia en gaan via een vergelijkbare route als op de heenweg weer naar het noorden.
In 2010 en 2011 zijn telkens zes gierzwaluwen uit de nestkasten van Henk Klaassen in Groesbeek voorzien van zogenaamde dataloggers, minuscule apparaatjes waarin een lichtsensor, een klokje, een batterij en een chip waargegevens op kunnen worden opgeslagen. Het ding weegt net iets meer dan 1 gram. De vogels moesten worden gevangen om de data-logger te bevestigen en een jaar later wéér gevangen om de logger te verwijderen.
De gegevens leveren een goed overzicht van het 'vliegplan' van de vogels en daaruit komt spectaculair nieuws! Eerder onderzoek van Klaassen e.a. met Zweedse gierzwaluwen is half juli 2012 gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One.
De Nederlandse gierwzwaluwen uit Groesbeek leverden voor Klaassen nog een verrassing. Ze hadden voor een groot deel hetzelfde reisplan als hun Zweedse soortgenoten alleen maakten ze in de winter nog een extra reis. Terwijl de 'Zweden' boven Congo bleven vliegen trokken hun Nederlandse collega's naar het zuid-oosten. Zie de gele stippen op de kaart van Gierzwaluw A261.
Volgens Klaassen is zo'n tocht van vele duizenden kilometers voor een gierzwaluw geen enkel probleem. "Het is de enige vogel die continu in de lucht is. Gierzwaluwen vliegen altijd, dus het maakt weinig uit of je op een vaste plek rondjes draait of 'even' een paar duizend kilometer richting Zuid-Afrika.
|
|
![]() |
Hurks bouw is gestart met het inmetselen van de eerste honderd neststenen voor Gierzwaluwen in de wijk Groeseind in Tilburg.
|
9-4-2012
![]() |
|
De wijk Groeseind bood van oudsher onderdak aan grote groepen gierzwaluwen. Maar waar bleven deze kleine onopvallende vogeltjes toen een groot deel van de wijk werd gesloopt en de nieuwbouw startte?
Op donderdag 12 november 2009 is er een bijeenkomst geweest met diversen genodigden:
Projectleider gemeente Tilburg.
Bureau De Zwarte Hond.
Stedenbouwkundige gemeente Tilburg.
Ecoloog gemeente Tilburg.
WonenBreburg.
Tiwos.
Gierzwaluwbescherming. gierzwaluwkolonie korte hoefstraat.
In deze bijeenkomst is besloten de gierzwaluw te helpen. Onderdeel van de nieuwbouw is de plaatsing van honderd neststenen (vijftig bij WonenBreburg en vijftig bij Tiwos)
Zo blijft de gierzwaluw in het Groeseind.
Woningcorporatie Tiwos zorgt voor vijftig neststenen en heeft Hurks Vastgoedontwikkeling gevraagd om dit praktisch te regelen.
Studio ONSjan heeft (in opdracht van Hurks) een bijzonder frontje ontworpen: de Zzwerm. Dit frontje wordt gemonteerd op de gevels van de woningen, bij de nieuwe neststenen. De meeste Zzwermen hangen direct bij de neststenen, dus ieder frontje is een neststeen. Het frontje, de Zzwerm, verbeelt een zwerm vliegende vogels en dit is een herkenbaar beeld, ook voor de inwoners van de stad.
De gierzwaluw is een beschermde vogelsoort, ook de nesten.
|
Gierzwaluwen welkom in nieuwbouw Bouwmeesterbuurt!
14 februari 2011
In de nieuwbouw van de Bouwmeesterbuurt zijn totaal 28 nestplaatsen voor gierzwaluwen ingemetseld in verscheidene gevels. Zowel TBV Wonen als Architectenbureau Bedaux De Brouwer hebben hieraan hun medewerking verleend, op initiatief van de gemeente Tilburg. Zwaluwen Adviesbureau heeft hierbij nuttige adviezen gegeven. Al met al een project dat navolging verdient door andere architectenbureaus, bouwbedrijven en instellingen.
25-11-2010
"GOEDE REIS, GIERZWALUW, Geschreven en getekend door Nicole de Cock.
Het eerste prentenboek (voor kinderen) over een geliefde en bedreigde vogel, die veel trouwe volgelingen heeft. 'Al meer dan tien jaar volg ik het wel en wee van "mijn" gierzwaluw Vlek, die elk jaar weer terugkeert naar zijn vertrouwde plekje onder mijn dakpannen. Met behulp van een cameraatje dat op het nest gericht staat, sla ik het leven van de gierzwaluwen gade. In dit verhaal beschrijf ik in woord en beeld een willekeurige zomer uit het leven van Vlek en zijn familie, vanaf het moment dat hun "srie-rie" in het voorjaar door de hemel snijdt tot ze weer naar Afrika vertrekken.'
o.a. bij bol.com € 13,95 ISBN-nummer 978 90 257 4840 1
Het eerste prentenboek (voor kinderen) over een geliefde en bedreigde vogel, die veel trouwe volgelingen heeft. 'Al meer dan tien jaar volg ik het wel en wee van "mijn" gierzwaluw Vlek, die elk jaar weer terugkeert naar zijn vertrouwde plekje onder mijn dakpannen. Met behulp van een cameraatje dat op het nest gericht staat, sla ik het leven van de gierzwaluwen gade. In dit verhaal beschrijf ik in woord en beeld een willekeurige zomer uit het leven van Vlek en zijn familie, vanaf het moment dat hun "srie-rie" in het voorjaar door de hemel snijdt tot ze weer naar Afrika vertrekken.'